RESEPI : Padat Dan Ringkas - Lempeng Kelapa
Resepi Lempeng Kelapa
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar santan kelapa
1 cawan kelapa parut muda
3 sudu besar susu cair
1 ½ cawan air
½ sudu garam
½ sudu gula
1 sudu teh tepung penaik
Beberapa helai daun pandan(digunakan untuk melicinkan kuali dengan minyak agar aroma naik)
Cara penyediaan:
Campur kesemua bahan-bahan tersebut kecuali daun pandan. Adunkan dengan rata. Biarkan selama 15minit. Gunakan kuali leper. Kalau takde, kuali biasa pun boleh juga. Celup daun pandan tadi dengan minyak masak dan ratakan di kuali tadi. Taburkan adunan tadi di atas kuali leper dan ratakan. Biarkan sampai garing. Siap untuk di makan.
Sediakan lempeng tadi dengan kelapa parut muda. Kalau ada sambal....lagi kelas.
SELAMAT MENCUBA
0 comments:
Post a Comment