Resepi : Ikan Pais Masak Tempoyak
Baru keluar dari oven
Gambar bahan - bahan penyediaan
Bahan2
I ekor ikan
patin-guna ikan talapia
merah; basuh dengan air asam jawa untuk hilangkan hanyir
1/2 inci
kunyit hidup-kisar
20 biji cili api(merah&hijau) - campur cili padi dgn
cili besar-kisar
3 helai daun kunyit- hiris
3 batang serai-hiris
4 sm
tempoyak
garam,gula secukup rasa
daun pisang utk balut ikan-guna aluminium
foil
Cara
1.Campur bahan
kisar,garam,gula dan tempoyak.
2.Gaul sebati dan lumurkan pada ikan.pastikan
keseluruhan ikan dilumur
3.Taburkan daun kunyit dan serai ke atas
ikan.
4.Bungkus dan bakar hingga masak
SELAMAT MENCUBA!!!!!
0 comments:
Post a Comment