RAKAN-RAKAN BLOGGER





Wednesday 12 December 2012

Resepi : Daging Rebus Butter & Kicap


Daging Rebus Butter & Kicap

1 kg daging fillet
1/4 cawan kicap pekat
1/4 cawan kicap cair
1 sb lada hitam
5 ulas bawang putih
1/3 ketul butter
6 cawan air

Cara:

1.Daging dipotong kepada dua atau tiga sahaja dan dibersihkan.
2.Tumbuk lada hitam dan bawang putih.
3.Letak semua kicap, daging, bawang putih dan lada hitam dalam periok.
4.Gaul daging dengan bahan2 tadi dan biarkan dalam 1/2 jam. (marinate)
5.Tambah air dan butter ke dalam periok dan rebus dengan api sederhana hingga daging empuk.
6.Jangan lupa balik2 kan daging supaya mesra semua bahagian.
7.Keluarkan daging dan potong nipis-nipis dan susun dalam pinggan.
8.Jika mahu, pekatkan kuah dengan sedikit bancuhan tepung jagung.
9.Curah kuah atas daging dan sedia untuk dimakan dengan nasi.

Note
: Tak payah bubuh garam,dah masin pun.Kicap tu anggaran saja, guna kicap pekat saja pun sedap juga.

Alternatively, boleh juga masukkan daging yang dihiris tu ke dalam kuah, kacau2 dan hidangkan

SELAMAT MENCUBA

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pasang Iklan Baris Dan Banner Di Setiap Posting Di dalam Blog Ini Dengan Hanya RM30 Sebulan. Hubungi admin...e-mail: aryatejajowo@gmail.com

TERKINI DALAM BLOG

POPULAR DALAM BLOG INI

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP